Acetium-kapseli ehkäisee altistusta syöpää aiheuttavalle asetaldehydille potilailla, joilla on mahan limakalvon surkastuma

Biohit Oyj lehdistötiedote 8.11.2016 klo 09:30 paikallista aikaa (EET)
 

Acetium-kapselista on saatu uutta tieteellistä tutkimusnäyttöä. Uppsalan yliopiston kanssa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin, että Acetium-kapseli ehkäisee altistusta asetaldehydille potilailla, joilla on helikobakteeritulehduksen aiheuttama mahan limakalvon surkastuma eli atrofinen gastriitti. Tulokset julkaistiin äskettäin Scandinavian Journal of Gastroenterology -lehdessä.

Alkoholin käyttöön liittyvä asetaldehydi on ihmisille 1. luokan karsinogeeni, jolla on todettu olevan yhteys mahasyövän syntyyn. Mahan limakalvon surkastuminen aiheuttaa hapottoman mahan, jolloin mahan limakalvon asetaldehydialtistus ja mahasyöpäriski lisääntyy. Acetium-kapseli sisältää hitaasti mahassa vapautuvaa ja täysin turvallista aminohappoa, L-kysteiiniä, joka sitoo asetaldehydiä vaarattomaksi yhdisteeksi. 

Acetium-kapselin asetaldehydiä sitova vaikutus on pitkäkestoinen

Tutkimuksessa vähennettiin Acetium-kapselin avulla mahan asetaldehydipitoisuutta alkoholin nauttimisen jälkeen potilailla, joilla oli helikobakteerin aiheuttama hapoton maha. Tutkimuksen keskeisin uusi havainto oli, että Acetium-kapselin sisältämä hitaasti liukeneva L-kysteiini säilyy mahalaukussa useita tunteja ja sitoo alkoholista syntyvää asetaldehydiä tehokkaasti (keskimäärin 68 %) vaarattomaksi MTCA-yhdisteeksi (kts. Artikkeli).  

Professori Per Hellström, Uppsalan yliopisto: ”Mahasyöpä on maailman viidenneksi yleisin ja kolmanneksi eniten syöpäkuolemia aiheuttava pahanlaatuinen kasvain. Mahasyövän huonon ennusteen vuoksi ehkäisevät toimenpiteet ovat ratkaisevia. Erityisesti riskiryhmien ja syövän esiasteiden tunnistaminen on tärkeää. Atrofinen gastriitti ja sen aiheuttama hapoton maha ovat tärkein itsenäinen mahasyövän riskitekijä. Seuraava tavoitteemme on osoittaa, että sairauden kehitys voidaan estää.”

Professori Kari Syrjänen, Biohit Oyj:n lääketieteellinen johtaja: ”Tutkimus vahvistaa aiempia tuloksia Acetium-kapselin tehosta asetaldehydin poistajana joko atrofisen gastriitin tai haponestolääkkeiden aiheuttamassa hapottomassa mahassa. Mahan helikobakteeri-infektio ja hapottomuus (atrofinen gastriitti) varmistettiin tutkimuksessa GastroPanel®-testillä. Sekä GastroPanel®-testi että Acetium-kapseli ovat keksintöjä, joiden avulla voidaan sekä edistää potilasturvallisuutta että saavuttaa huomattavia terveystaloudellisia kustannussäästöjä.”

1. www.biohit.fi/lisatietoja                                                          

2. www.gastropanel.com/fi/kustannushyoty/gastropanelilla-saavutettavat-kustannussaastot-seulonnassa

3. http://www.biohithealthcare.com/limitations-of-helicobacter-pylori-diagnostics

4. Linderborg K ym. Reducing carcinogenic acetaldehyde exposure in the achlorhydric stomach with cysteine. Alcohol Clin Exp Res 2011;35: 516-522.

5. Maejima R ym. Effects of ALDH2 genotype, PPI treatment and L-cysteine on carcinogenic acetaldehyde in gastric juice and saliva after intragastric alcohol administration. PLOS ONE |DOI: 10.1371/journal.pone.0120397  April 1,2015

6. Jeong Soo Ahn ym. Acid suppressive drugs and gastric cancer: A meta-analysis of observational studies. World J Gastroenterol 2013 April 28; 19(16): 2560-2568.

 

Artikkeli: Slow-release L-cysteine capsule prevents gastric mucosa exposure to carcinogenic acetaldehyde: results of a randomized single-blinded, cross-over study of Helicobacter-associated atrophic gastritis. Per M. Hellström, Panu Hendolin, Pertti Kaihovaara, Leif Kronberg, Axel Meierjohann, Anders Millerhovf, Lea Paloheimo, Heidi Sundelin, Kari Syrjänen, Dominic-Luc Webb & Mikko Salaspuro. Scandinavian Journal of Gastroenterology  ISSN: 0036-5521 (Print) 1501-7708 (Online) Journal homepage: http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00365521.2016.1249403

 

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Semi Korpela, Biohit Oyj
puh. +358 9 773 861
investor.relations@biohit.fi

www.biohit.fi
www.biohit.fi/lisatietoja
www.acetium.com

Biohit Oyj lyhyesti

Biohit on globaaleilla markkinoilla toimiva suomalainen bioteknologiayritys. Biohitin missio on "Innovating for Health” - tuotamme innovatiivisia tuotteita ja palveluita edistämään tutkimusta ja varhaista diagnostiikkaa. Biohitin pääkonttori on Helsingissä, ja tytäryhtiöt sijaitsevat Italiassa ja Iso-Britanniassa. Biohitin B-sarjan osakkeet (BIOBV) noteerataan Nasdaq Helsingin Small cap/Terveydenhuolto-ryhmässä. www.biohit.fi

Ads